Rzucamy trzy razy symetryczną kostką sześcienną.
a) Suma oczek otrzymanych w dwóch pierwszych rzutach jest równa 6. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach jest większa od 10.
b) Za każdym razem wypadła inna liczba oczek. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że nie wypadła szóstka.
z góry dziękuje
Rzucamy trzy razy kostką
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a)
\(\Omega\) w trzecim rzucie otrzymano 1,2,3,4,5 lub 6
\(A\) w trzecim rzucie otrzymano 5 lub 6
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=6\)
\(\kre{ \kre{A} }=2\)
\(P(A)= \frac{2}{6}= \frac{1}{3}\)
b)
\(\Omega\) w każdym rzucie wypadła inna liczba oczek
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=6 \cdot 5 \cdot 4=120\)
\(A\) nie wypadła szóstka
\(\kre{ \kre{ A } }=5 \cdot 4 \cdot 3=60\)
\(P(A)= \frac{60}{120}= \frac{1}{2}\)
\(\Omega\) w trzecim rzucie otrzymano 1,2,3,4,5 lub 6
\(A\) w trzecim rzucie otrzymano 5 lub 6
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=6\)
\(\kre{ \kre{A} }=2\)
\(P(A)= \frac{2}{6}= \frac{1}{3}\)
b)
\(\Omega\) w każdym rzucie wypadła inna liczba oczek
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=6 \cdot 5 \cdot 4=120\)
\(A\) nie wypadła szóstka
\(\kre{ \kre{ A } }=5 \cdot 4 \cdot 3=60\)
\(P(A)= \frac{60}{120}= \frac{1}{2}\)