Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nltroll
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2018, 18:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: nltroll »

1. Rzucamy 4 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej dwóch orłów , jeżeli ze pierwszym razem wypadła reszka ?

2.W klasie 1A jest 10 dziewczyn i 20 chłopaków a w klasie 1B jest 18 dziewczyn i 12 chłopców. Rzucamy kostką do gry. Jeżeli wypadnie liczba oczek podzielna przez 3 losujemy 3 osoby z klasy 1A, w przeciwnym wypadku losujemy 3 osoby z klasy 1B. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania chłopca ?

3. Ze zbiory liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} losujemy 3 liczby bez zwracania po jednej liczbie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej jedna liczba jest nieparzysta.

4. Rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A:
A-Uzyskane kolejno trzy wyniki tworzą ciąg geometryczny nierosnący.

5. 16 osobowa grupa ludzi dzieli się na 2 równe grupy po 8 osób. Oblicz prawdopodobieństwo że Asia i Kasia będą ze sobą w grupie.

Dzięki za pomoc !
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: radagast »

nltroll pisze:
5. 16 osobowa grupa ludzi dzieli się na 2 równe grupy po 8 osób. Oblicz prawdopodobieństwo że Asia i Kasia będą ze sobą w grupie.

Dzięki za pomoc !
\(\Omega\) zbiór ośmioelementowych podzbiorów grupy 16 osobowej (wybieram tylko jedną grupę, druga to pozostali)
\(\kre{ \kre{ \Omega } }= {16 \choose 8}\)
\(A\) zbiór ośmioelementowych podzbiorów grupy 16 osobowej, w których i Kasia, i Asia
\(\kre{ \kre{ A} }= {14 \choose 6}\)
\(P(A)= \frac{{14 \choose 6}}{ {16 \choose 8}}= \frac{7}{34}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: radagast »

nltroll pisze: 4. Rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A:
A-Uzyskane kolejno trzy wyniki tworzą ciąg geometryczny nierosnący.
\(\Omega\) zbiór trzywyrazowych ciągów o elementach ze zbioru\(\left\{1,2,3,4,5,6 \right\}\)
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =6^3=216\)
\(A\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\) które są nierosnącymi ciągami geometrycznymi.
\(A= \left\{ \left(1,1,1 \right) ; \left(2,2,2 \right) ,..., \left(6,6,6 \right), \left(4,2,1 \right)\right\}\)
\(\kre{ \kre{A} } =7\)
\(P(A)= \frac{7}{216}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: radagast »

nltroll pisze: 3. Ze zbiory liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} losujemy 3 liczby bez zwracania po jednej liczbie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej jedna liczba jest nieparzysta.
\(\Omega\) zbiór trzywyrazowych ciągów o elementach ze zbioru \(\left\{1,2,3,...,12 \right\}\)
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=12^3\)
\(A\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\), które mają przynajmniej jeden nieparzysty wyraz.
\(A'\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\), które mają tylko parzyste wyrazy
\(\kre{ \kre{A'} }=6^3\)
\(P(A)=1-P(A')=1- \frac{1}{2^3} = \frac{7}{8}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: radagast »

nltroll pisze: 2.W klasie 1A jest 10 dziewczyn i 20 chłopaków a w klasie 1B jest 18 dziewczyn i 12 chłopców. Rzucamy kostką do gry. Jeżeli wypadnie liczba oczek podzielna przez 3 losujemy 3 osoby z klasy 1A, w przeciwnym wypadku losujemy 3 osoby z klasy 1B. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania chłopca ?
rozumiem, że chodzi o przynajmniej jednego chłopca.
\(C\)zdarzenie, że wylosowano przynajmniej jednego chłopca.

Ze wzoru na p-stwo całkowite: \(P(C)= \frac{1}{3} \cdot \left(1- \frac{10}{30} \right)+ \frac{2}{3} \cdot \left(1- \frac{18}{30} \right) = \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{3} + \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{5} = \frac{22}45{}\)
nltroll
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2018, 18:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: nltroll »

radagast pisze:
nltroll pisze: 3. Ze zbiory liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} losujemy 3 liczby bez zwracania po jednej liczbie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej jedna liczba jest nieparzysta.
\(\Omega\) zbiór trzywyrazowych ciągów o elementach ze zbioru \(\left\{1,2,3,...,12 \right\}\)
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=12^3\)
\(A\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\), które mają przynajmniej jeden nieparzysty wyraz.
\(A'\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\), które mają tylko parzyste wyrazy
\(\kre{ \kre{A'} }=6^3\)
\(P(A)=1-P(A')=1- \frac{1}{2^3} = \frac{7}{8}\)
Chodziło o losowanie bez zwracania :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: radagast »

nltroll pisze:1. Rzucamy 4 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej dwóch orłów , jeżeli ze pierwszym razem wypadła reszka ?
\(\Omega\) zbiór wyników z reszką na początku.
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =2^3=8\) (tylko tyle, wypisz wszystkie - to będzie Twój udział, ja idę po zakupy :) )
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: radagast »

nltroll pisze:
Chodziło o losowanie bez zwracania :D
rzeczywiście źle to zrobiłam. Popraw sobie :). Napisz co Ci wyszło . Sprawdzę po powrocie.
nltroll
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2018, 18:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: nltroll »

radagast pisze:
nltroll pisze:1. Rzucamy 4 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej dwóch orłów , jeżeli ze pierwszym razem wypadła reszka ?
\(\Omega\) zbiór wyników z reszką na początku.
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =2^3=8\) (tylko tyle, wypisz wszystkie - to będzie Twój udział, ja idę po zakupy :) )
\(\kre{ \kre{ A} }= {4}\) ponieważ może być {(r,o,o,r),(r,o,o,o),(r,r,o,o),(r,o,r,o)} ?
\(P(A)=\frac{1}{2}\) ?
nltroll
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2018, 18:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobienstwa

Post autor: nltroll »

nltroll pisze:
radagast pisze:
nltroll pisze: 3. Ze zbiory liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} losujemy 3 liczby bez zwracania po jednej liczbie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej jedna liczba jest nieparzysta.
\(\Omega\) zbiór trzywyrazowych ciągów o elementach ze zbioru \(\left\{1,2,3,...,12 \right\}\)
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=12^3\)
\(A\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\), które mają przynajmniej jeden nieparzysty wyraz.
\(A'\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\), które mają tylko parzyste wyrazy
\(\kre{ \kre{A'} }=6^3\)
\(P(A)=1-P(A')=1- \frac{1}{2^3} = \frac{7}{8}\)
Chodziło o losowanie bez zwracania :D
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=12*11*10=1320\)
\(\kre{ \kre{A'} }=6*5*4=120\)
\(P(A')= \frac{120}{1320}= \frac{1}{11}\)
\(P(A)=1-P(A')=1- \frac{1}{11} = \frac{10}{11}\)

Dobrze ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobrze :).
nltroll
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2018, 18:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re:

Post autor: nltroll »

radagast pisze:Dobrze :).
A zadanie pierwsze z monetą ? :D
nltroll
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2018, 18:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: nltroll »

Dziękuję za pomoc ! :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Omega\) zbiór wyników z reszką na początku.
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =2^3=8\)
\(A\) zbiór takich podzbiorów \(\Omega\), które mają przynajmniej dwa orły.
\(A= \left\{ \left( R,O,O,O\right) ,\left( R,R,O,O\right) ,\left( R,O,R,O\right),\left( R,O,O,R\right) \right\}\)
\(\kre{ \kre{A} } =4\)
\(P(A)= \frac{4}{8}= \frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ