Gra polega na wykonaniu dwóch kolejnych rzutów sześcienną kostką do gry,
przy czym za udział w grze należy wnieść opłatę w wysokości siedmiu paciorków.
Wygrana jest równa sumie wyrzuconych oczek. Jaka jest oczekiwana wygrana w tej
grze? Czy wiadomość o tym, że w pierwszym rzucie uzyskano trzy oczka zmienia
szansę na wygraną?
rachunek prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 22
- Rejestracja: 18 mar 2018, 23:43
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(E(X)=(-5) \cdot \frac{1}{36}+(-4) \cdot \frac{2}{36}+ (-3) \cdot \frac{3}{36}+ (-2) \cdot \frac{4}{36}+ (-1) \cdot \frac{5}{36}+ \\+0 \cdot \frac{6}{36}+ 1 \cdot \frac{5}{36}+ 2 \cdot \frac{4}{36}+ 3 \cdot \frac{3}{36}+4 \cdot \frac{2}{36}+ 5 \cdot \frac{1}{36}=0\)
Y-wygrana przy pierwszym rzucie równym 3
\(E(Y)=(-3) \cdot \frac{1}{6}+(-2) \cdot \frac{1}{6}+(-1) \cdot \frac{1}{6}+0 \cdot \frac{1}{6}+1 \cdot \frac{1}{6}+2 \cdot \frac{1}{6}= \frac{-1}{2}\)
Y-wygrana przy pierwszym rzucie równym 3
\(E(Y)=(-3) \cdot \frac{1}{6}+(-2) \cdot \frac{1}{6}+(-1) \cdot \frac{1}{6}+0 \cdot \frac{1}{6}+1 \cdot \frac{1}{6}+2 \cdot \frac{1}{6}= \frac{-1}{2}\)