Wyliczono obroty w pewnym sklepie w ciągu 145
dni. Otrzymano średnią z próby x = 145 tys. zł i odchylenie
standardowe z próby s = 15 tys. złotych. Wyznacz
przedział ufności przyjmując współczynnik ufności
1- α = 0.99.
od czego zacząć te zadanie ? dalej już sobie poradzę , z góry dziękuje
Zadanie ze statystyki (zadanie ze współczynnikiem ufności )
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 mar 2018, 09:37
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Liczebność próby jest dużo większa od 30, więc używamy rozkładu normalnego.
Szukany przedział ufności dla średniej \(m\) na poziomie ufności \(1-\alpha\) określa wzór \[\kre{x}-z_\alpha \frac{s}{\sqrt n} <m< \kre{x}+z_\alpha \frac{s}{\sqrt n}\] Jeśli masz problem z ustaleniem \(z_\alpha\), to robi się to tak:
\(1-\alpha=0,99 \So \alpha=0,01 \So \frac{\alpha}{2}=0,005 \So 1- \frac{\alpha}{2}=0,995\)
W tablicach rozkładu normalnego \(N(0,1)\) szukamy liczby 0,995 i odczytujemy wartość x=2,58 (sprawdź w swoich tablicach).
Czyli wzór przyjmuje postać: \[\kre{x}-2,58 \cdot \frac{s}{\sqrt n} <m< \kre{x}+2,58 \cdot \frac{s}{\sqrt n}\] Wstawiasz i ... wiesz!
Szukany przedział ufności dla średniej \(m\) na poziomie ufności \(1-\alpha\) określa wzór \[\kre{x}-z_\alpha \frac{s}{\sqrt n} <m< \kre{x}+z_\alpha \frac{s}{\sqrt n}\] Jeśli masz problem z ustaleniem \(z_\alpha\), to robi się to tak:
\(1-\alpha=0,99 \So \alpha=0,01 \So \frac{\alpha}{2}=0,005 \So 1- \frac{\alpha}{2}=0,995\)
W tablicach rozkładu normalnego \(N(0,1)\) szukamy liczby 0,995 i odczytujemy wartość x=2,58 (sprawdź w swoich tablicach).
Czyli wzór przyjmuje postać: \[\kre{x}-2,58 \cdot \frac{s}{\sqrt n} <m< \kre{x}+2,58 \cdot \frac{s}{\sqrt n}\] Wstawiasz i ... wiesz!
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 mar 2018, 09:37
- Płeć: