prawdopodobieństwo - kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malwinka1058
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 01 paź 2014, 17:00
Płeć:

prawdopodobieństwo - kule

Post autor: malwinka1058 »

W urnie jest 7 kul czarnych i 3 białe. Losujemy z tej urny 5 razy po jednej kuli i po kazdym ˙
losowaniu wkładamy wylosowaną kulę z powrotem do urny oraz dokładamy do urny dwie
kule w kolorze wylosowanej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na
tym, ze dokładnie dwa razy wylosujemy kulę białą.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wszystkich możliwych przypadków losowania jest 10:
\(\begin{bmatrix} BBCCC & CBBCC & CCBBC & CCCBB \\
BCBCC & CBCBC & CCBCB \\
BCCBC & CBCCB\\
BCCCB
\end{bmatrix}\)

Ilość kul w urnie się zmienia w zależności od wyniku losowania. Prawdopodobieństwo B i C też. I tak
  1. \(P(BBCCC)= \frac{3}{10} \cdot \frac{5}{10+2} \cdot \frac{7}{10+2+2} \cdot \frac{9}{10+2+2+2} \cdot \frac{11}{10+2+2+2+2}= \frac{11}{512}\)
  2. \(P(BCBCC)= \frac{3}{10} \cdot \frac{7}{10+2} \cdot \frac{5}{10+2+2} \cdot \frac{9}{10+2+2+2} \cdot \frac{11}{10+2+2+2+2}= \frac{11}{512}\)
  3. \(P(BCCBC)= \frac{3}{10} \cdot \frac{7}{10+2} \cdot \frac{9}{10+2+2} \cdot \frac{5}{10+2+2+2} \cdot \frac{11}{10+2+2+2+2}= \frac{11}{512}\)
  4. \(P(BCCCB)= \frac{3}{10} \cdot \frac{7}{10+2} \cdot \frac{9}{10+2+2} \cdot \frac{11}{10+2+2+2} \cdot \frac{5}{10+2+2+2+2}= \frac{11}{512}\)
  5. \(P(CBBCC)= \frac{7}{10} \cdot \frac{3}{10+2} \cdot \frac{5}{10+2+2} \cdot \frac{9}{10+2+2+2} \cdot \frac{11}{10+2+2+2+2}= \frac{11}{512}\)
  6. \(P(CBCBC)= \frac{7}{10} \cdot \frac{3}{10+2} \cdot \frac{5}{10+2+2} \cdot \frac{9}{10+2+2+2} \cdot \frac{11}{10+2+2+2+2} = \frac{11}{512}\)\\
    \(\ldots\)
    X. \(P(CCCBB)= \frac{7}{10} \cdot \frac{9}{10+2} \cdot \frac{11}{10+2+2} \cdot \frac{3}{10+2+2+2} \cdot \frac{5}{10+2+2+2+2}= \frac{11}{512}\)
Szukane prawdopodobieństwo \(p=10 \cdot \frac{11}{512}= \frac{55}{256} \approx21\%\)
ODPOWIEDZ