prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
romanb
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 mar 2018, 13:21
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: romanb »

Kolejka górska składa się z dziesięciu dwuosobowych wagoników. W dwudziestoosobowej grupie wsiadających do kolejki jest dwoje przyjaciół. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przyjaciele wsiądą do tego samego wagonika?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Przyjmując ze osoby przypisywane będą do miejsc w kolejce w sposób losowy to:
\(P= \frac{ 20\cdot 1 \cdot 18!}{20!}\)

Rzeczywistość jest trochę inna, nieprawdaż?
ODPOWIEDZ