takie zadanko ..... i jestem w kropce .... moze ktoś ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zgredekr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 kwie 2009, 14:10
Podziękowania: 4 razy

takie zadanko ..... i jestem w kropce .... moze ktoś ?

Post autor: zgredekr »

Oblicz, ile jest liczb dziesięciocyfrowych o sumie cyfr w zapisie dziesiętnym równej 87 ? Wie ktoś z jakiego to zbioru jest może i jak to rozwiązać ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Cyfry: 6,9,9,9,9,9,9,9,9,9 zawiera \(\frac{10!}{9!}=10\) liczb dziesięciocyfrowych.
Cyfry: 7,8,9,9,9,9,9,9,9,9 zawiera \(\frac{10!}{8!}=90\) liczb dziesięciocyfrowych.
Cyfry: 8,8,8,9,9,9,9,9,9,9 zawiera \(\frac{10!}{3!7!}=120\) liczb dziesięciocyfrowych.
ODPOWIEDZ