Zbiory n-elementowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolakkkk
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2014, 16:48
Podziękowania: 86 razy

Zbiory n-elementowe

Post autor: karolakkkk »

Niech \(\Omega\) oznacza zbiór \(n\) elementowych ciągów złożonych z cyfr \(1,2,3\). Wyznacz liczbę tych elementów \(\Omega\), które:
a) rozpoczynają się od jedynki
b)zawierają dokładnie \(k+2\) jedynki, przy czym zaczynają się i kończą jedynką \((n \ge k+2)\)
c)zawierają dokładnie \(k\) dwójek \(n \ge k\)

Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie. Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Z góry dziękuję :D
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

a) \(\Omega= \left\{ (1,x_2,\ldots,x_n): x_i \in \{1,2,3\},\,\,\,2\le i \le n\right\}\\
|\Omega|=1 \cdot 3 \cdot 3 \cdot \ldots \cdot 3=3^{n-1}\)

Coś ci to mówi?
karolakkkk
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2014, 16:48
Podziękowania: 86 razy

Post autor: karolakkkk »

Ciąg. Na pierwszym miejscu mamy jedynkę, czyli jedną możliwość, potem już mogą być dowolne liczby, czyli trzy możliwości.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tak, właśnie to miałem na myśli.
ODPOWIEDZ