Prawdopodobieństwo- zadanie z urodzinami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mexoski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 mar 2016, 19:36
Płeć:

Prawdopodobieństwo- zadanie z urodzinami

Post autor: Mexoski »

Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 49 osób co najwyżej 47 nie urodziło się w środę.

Z góry dziękuję za pomoc :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Mexoski pisze:Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 49 osób co najwyżej 47 nie urodziło się w środę.

Z góry dziękuję za pomoc :D
to znaczy: Nie prawda, że więcej niż 47 nie urodziło się w środę,
to znaczy 48 lub 49 urodziło się w środę.
Schemat Bernoulliego: \(P= { 49\choose 48 } \left(\frac{1}{7} \right)^{48} \left(\frac{6}{7} \right)^{1}+ { 49\choose 49 }\left(\frac{1}{7} \right)^{49} \left(\frac{6}{7} \right)^{0} =...\) policz sobie

ale mam wątpliwości czy to jest dobrze... Jutro to sprawdzę.
ODPOWIEDZ