Ośmiocyfrowe numery telefonów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Ośmiocyfrowe numery telefonów

Post autor: Januszgolenia »

Ile można utworzyć ośmiocyfrowych numerów telefonów spełniających jednocześnie wszystkie warunki (licząc od lewej strony):
- pierwsza cyfra jest parzysta
- druga cyfra jest podzielna przez 3
- piąta cyfra jest nieparzysta
- trzy ostatnie cyfry są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

pierwsza cyfra (2,4,6,8) - 4 możliwości; (sam zdecyduj czy numer może rozpoczynać cyfra 0)
druga cyfra (0,3,6,9) - 4 możliwości;
trzecia cyfra (0,...,9) - 10 możliwości;
czwarta cyfra (0,...,9) - 10 możliwości;
piata cyfra (1,3,5,7,9) - 5 możliwości;
trzy ostatnie - 10x5=50 możliwości
ilość numerów=4x4x10x10x5x50=
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Ośmiocyfrowe numery telefonów

Post autor: Januszgolenia »

odpowiedź w zbiorze jest taka:
\(5 \cdot 4 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 5 \cdot 30+5 \cdot 4 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 5 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nie umiem wyjaśnić książkowego wyniku.

Moim zdaniem numer telefonu nie może zaczynać się zerem. Zero, o ile mi wiadomo, zarezerwowane jest do wybierania numerów pozastrefowych (kiedyś międzymiastowych, teraz międzynarodowych).

Cyfry (szósta, siódma i ósma) tworzące ciąg arytmetyczny:
000 012 024 036 048
111 123 135 147 159
210 222 234 246 268
321 333 345 357 369
420 432 444 456 468
531 543 555 567 579
630 642 654 666 678
741 753 765 777 789
840 852 864 876 888
951 963 975 987 999
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: Januszgolenia »

Mam wątpliwości co do odpowiedzi w tym zbiorze bo już do kilku zadań odpowiedzi były błędne.
ODPOWIEDZ