funkcja gęstości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

funkcja gęstości

Post autor: lemon1617 »

Funkcja \(f(x)= 2e^{-x} dla x \in [a; \infty ]\)
0 - dla pozostałych

jest funkcją gestości pewnej zmiennej losowej X. Wyznaczyć wartość parametru a, następnie wyznaczyć P(X<ln3)

pomoże ktoś? bo nie wiem jak wyznaczyć to a..
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\int_{a}^{ \infty } 2e^{-x}dx=1\\
-2e^{-x}|_{a}^{ \infty }=1\\
-2e^{- \infty }-(-2e^{-a})=1\\
2e^{-a}=1\\
....\)
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: lemon1617 »

skąd się bierze ta 1?
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: lemon1617 »

a=-0.69?
a to prawdopodobienstwo to bedzie całka od a do ln3 z funkcji?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

lemon1617 pisze:skąd się bierze ta 1?
poparz w notatki lub choćby tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_g ... %C5%84stwa
lemon1617 pisze:a=-0.69?
Nie
\(2=e^a \So a=\ln 2 \approx 0,69315\)
lemon1617 pisze: a to prawdopodobienstwo to bedzie całka od a do ln3 z funkcji?
Tak
ODPOWIEDZ