prawdopodobienstwo kule i szuflady

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

prawdopodobienstwo kule i szuflady

Post autor: lemon1617 »

mam 8 szuflad {1,2,3,4,5,6,7,8} i 4 kule{1,2,3,4}. Jakie jest prawdopodobienstwo, że kule leżą w 4 kolejnych szufladach, jezeli dokładnie 4 szyflady zostaną puste.

czy dobrze mysle, że to bedzie:
\(\Omega =8^4\)
A=4!*4*3*2*1*5

?

co by było jakby kule i szuflady nie miały numerków? A= 4!*5? a omega?

z góry dziękuję za pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo kule i szuflady

Post autor: kerajs »

lemon1617 pisze:czy dobrze mysle, że to bedzie:
\(\Omega =8^4\)
A=4!*4*3*2*1*5

\(|\Omega| =8^4\)
Istnieje pięć układów z kolejnymi szufladami: (1,2,3,4),(2,3,4,5),(3,4,5,6),(4,5,6,7),(5,6,7,8) a w każdym kule można ułożyć na 4! sposobów. Stąd:
\(P= \frac{5!}{8^4}\)
lemon1617 pisze:co by było jakby kule i szuflady nie miały numerków? A= 4!*5? a omega?
Gdy nie ma numeracji szuflad to zadanie nie ma sensu z powodu braku ,,szuflad kolejnych''.
Bez warunku o kolejności masz:
\(|\Omega| =5\\
|A| =1\\
P(A)=0,2\)
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: lemon1617 »

a jakby wszystkie kule były takie same? a szuflady oznaczone? to A=5?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wtedy zdarzeń byłoby
\(|\Omega|= {8 \choose 1}+ {8 \choose 2}+{8 \choose 2} \cdot 2!+{8 \choose 3} \cdot \frac{3!}{2!}+{8 \choose 4}\)
tych z jedną kulą w czterech dowolnych szufladach
\({8 \choose 1}\)
a tych z jedną kulą w czterech kolejnych szufladach faktycznie 5.
ODPOWIEDZ