PRAWDOPODOBIEŃSTWO 4

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO 4

Post autor: leszek23 »

O zdarzaniach losowych A i B wiemy, że P(A)=1/2, P(B)= 2/3, P(A U B)=4/5.
Oblicz:
a.) P(A ∩ B)
b.) P(A \B)

Znam odpowiedź tylko proszę o rozpisanie zadania.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\\ \frac{4}{5}= \frac{1}{2}+ \frac{2}{3}-P(A\cap B)\\\\P(A\cap B)= \frac{7}{6}- \frac{4}{5}= \frac{11}{30}\)
b)
\(P(A-B)=P(A)-P(A\cap B)= \frac{1}{2}- \frac{11}{30}= \frac{4}{30}= \frac{2}{15}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ