PRAWDOPODOBIEŃSTWO 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO 2

Post autor: leszek23 »

Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie kostką do gry mającą na ściankach 1,2,3,4,5,6 oczek. Zapisujemy liczbę dwucyfrową taką, że wynik pierwszego rzutu jest cyfrą dziesiątek, a wynik drugiego rzutu jest cyfrą jedności. Oblicz prawdopodobieństwa uzyskania liczby większej od 31 i podzielnej jednocześnie przez 3.

Znam odpowiedź tylko proszę o rozpisanie zadania.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wypisz wszystkie wyniki sprzyjające temu zdarzeniu;33,36,42,45,51,54,63,66.
Jest 8 takich wyników,a wszystkich możliwych jest 6*6=36
\(P(A)= \frac{8}{36}= \frac{2}{9}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ