PRAWDOPODOBIEŃSTWO 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO 3

Post autor: leszek23 »

W urnie znajdują się kule: 5 białych i 7 zielonych. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych, jeżeli:
a.) losowanie odbywa się bez zwracania
b.) losowanie odbywa się ze zwracaniem.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)
\(P= \frac{5}{12} \cdot \frac{4}{11}\)
b)
\(P= \frac{5}{12} \cdot \frac{5}{12}\)
ODPOWIEDZ