PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: leszek23 »

PROSZĘ O POMOC :D :D :D

1. Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że w pierwszym i trzecim rzucie wypadną różne strony monety.

2. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie kostką do gry mającą na ściankach 1,2,3,4,5,6 oczek. Zapisujemy liczbę dwucyfrową taką, że wynik pierwszego rzutu jest cyfrą dziesiątek, a wynik drugiego rzutu jest cyfrą jedności. Oblicz prawdopodobieństwa uzyskania liczby większej od 31 i podzielnej jednocześnie przez 3.

3. W urnie znajdują się kule: 5 białych i 7 zielonych. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych, jeżeli:
a.) losowanie odbywa się bez zwracania
b.) losowanie odbywa się ze zwracaniem.

4. O zdarzaniach losowych A i B wiemy, że P(A)=1/2, P(B)= 2/3, P(A U B)=4/5.
Oblicz:
a.) P(A ∩ B)
b.) P(A \B)


5. W klasie są 4 uczennice i 10 uczniów. Losujemy delegację dwuosobową. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania delegacji złożonej z samych chłopców.
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Post autor: matirafal »

Zad 4.
Skorzystaj z
\(P(A \cap B)=P(A \cup B)-P(A)-P(B)\)
\(P(A \bez B)=P(A)-P(A \cap B)\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: radagast »

leszek23 pisze:PROSZĘ O POMOC :D :D :D

1. Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że w pierwszym i trzecim rzucie wypadną różne strony monety.
Wszystkich zdarzeń elementarnych jest 8. Wypisz wszystkie i policz ile jest "dobrych".
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: radagast »

leszek23 pisze: 2. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie kostką do gry mającą na ściankach 1,2,3,4,5,6 oczek. Zapisujemy liczbę dwucyfrową taką, że wynik pierwszego rzutu jest cyfrą dziesiątek, a wynik drugiego rzutu jest cyfrą jedności. Oblicz prawdopodobieństwa uzyskania liczby większej od 31 i podzielnej jednocześnie przez 3.
Podobnie jak pierwsze.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: radagast »

leszek23 pisze: 3. W urnie znajdują się kule: 5 białych i 7 zielonych. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych, jeżeli:
a.) losowanie odbywa się bez zwracania
b.) losowanie odbywa się ze zwracaniem.
Narysuj sobie drzewo stochastyczne ( dla a) jedno,a dla b) drugie)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: radagast »

leszek23 pisze:
5. W klasie są 4 uczennice i 10 uczniów. Losujemy delegację dwuosobową. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania delegacji złożonej z samych chłopców.
Na ile sposobów losujemy dowolną delegację, a na ile delegację z samych chłopców ?
ODPOWIEDZ