Z talii 52 kart wybieramy 5. Na ile sposobów można dokonać wyboru, aby:
a) były dokładnie 3 karty jednego koloru ( kombinacja 3 z 13 i to do 4 potęgi i razy kombinacja 2 z 39? )
b) Była co najmniej jedna figura
Kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 lis 2017, 20:06
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)
Wybierasz kolor \({ 4\choose 3}\) następnie trzy karty \({13 \choose 3}\) i pozostałe 2 spośród 39.
\({ 4\choose 3} \cdot { 13\choose 3} \cdot { 39\choose 2}\)
b)
Jest 12 figur,to odkładam i losuję 5 kart spośród nie-figur
\({40 \choose 5}\) możliwości wyboru bez figur.
\({ 52\choose 5}\) wszystkich możliwości
\({52 \choose 5}- {40 \choose 5}\)
Tyle sposobów wyboru pięciu kart,w których jest co najmniej jedna figura.
Wybierasz kolor \({ 4\choose 3}\) następnie trzy karty \({13 \choose 3}\) i pozostałe 2 spośród 39.
\({ 4\choose 3} \cdot { 13\choose 3} \cdot { 39\choose 2}\)
b)
Jest 12 figur,to odkładam i losuję 5 kart spośród nie-figur
\({40 \choose 5}\) możliwości wyboru bez figur.
\({ 52\choose 5}\) wszystkich możliwości
\({52 \choose 5}- {40 \choose 5}\)
Tyle sposobów wyboru pięciu kart,w których jest co najmniej jedna figura.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.