Z tali 52 kart wybieramy 13. Oblicz, na ile sposobów można dokonać wyboru tak, aby wśród wybranych :
a) nie było pików
b) było 7 kierów i 6 trefli
c) było 5 pików, 4 trefle, 3 kara i 1 kier
d) były as, każda z figur i każda z blotek
Kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 lis 2017, 20:06
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)
\({39 \choose 13}\)
b)
\({13 \choose 7} \cdot {13 \choose 6}\)
c)
\({13 \choose 5}\cdot {13 \choose 4} \cdot {13 \choose 3} \cdot { 13\choose 1}\)
d)
\({4 \choose 1} \cdot { 4\choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot { 4\choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}\)
\({39 \choose 13}\)
b)
\({13 \choose 7} \cdot {13 \choose 6}\)
c)
\({13 \choose 5}\cdot {13 \choose 4} \cdot {13 \choose 3} \cdot { 13\choose 1}\)
d)
\({4 \choose 1} \cdot { 4\choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot { 4\choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 lis 2017, 20:06
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć: