Prosta kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RozbrajaczZadaniowy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 932
Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
Podziękowania: 200 razy
Otrzymane podziękowania: 273 razy
Płeć:

Prosta kombinatoryka

Post autor: RozbrajaczZadaniowy »

Na płaszczyźnie narysowano \(n\) prostych tak, aby żadne dwie proste nie były równoległe ani żadne trzy nie przecinały się w jednym punkcie. Ile otrzymano wszystkich punktów przecięcia?

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanka.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\({ n\choose 2}= \frac{n(n-1)}{2}\)
RozbrajaczZadaniowy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 932
Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
Podziękowania: 200 razy
Otrzymane podziękowania: 273 razy
Płeć:

Re: Prosta kombinatoryka

Post autor: RozbrajaczZadaniowy »

Po prawdzie wynik nie jest mi obcy, a można prosić o ciut wyjaśnienia?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Każdy punkt to przecięcie dwóch dowolnych prostych.
Ilość punktów = ilość wyborów dwóch z n dostępnych prostych
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Albo tak:
n-ta prosta przecinając poprzednio narysowane tworzy kolejne n-1 punktów. Mamy więc do czynienia z sumą n-1 wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 1.
\(1+2+3+4+...+n-1= \frac{1+n-1}{2} \cdot (n-1)= \frac{n(n-1)}{2}\)
RozbrajaczZadaniowy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 932
Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
Podziękowania: 200 razy
Otrzymane podziękowania: 273 razy
Płeć:

Re: Prosta kombinatoryka

Post autor: RozbrajaczZadaniowy »

dzięki za wytłumaczenie :)
ODPOWIEDZ