Symbol Newtona, wariacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Symbol Newtona, wariacja

Post autor: leszek23 »

Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
W kolejce stoi 10 osób, 6 kobiet i 4 mężczyzn. Na ile sposobów można ustawić te osoby, jeżeli:
a.) kolejność jest dowolna,
b.) na początku stoją kobiety a następnie mężczyźni,
c.) wszystkie kobiety mają stać obok siebie.

Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Symbol Newtona, wariacja

Post autor: eresh »

leszek23 pisze:Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
W kolejce stoi 10 osób, 6 kobiet i 4 mężczyzn. Na ile sposobów można ustawić te osoby, jeżeli:
a.) kolejność jest dowolna,
b.) na początku stoją kobiety a następnie mężczyźni,
c.) wszystkie kobiety mają stać obok siebie.

Z góry dziękuję :)
a) \(10!\)
b) \(6!\cdot 4!\)
c) \(5\cdot 6!\cdot 4!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: beata1111 »

Podpunkt c, czy tam nie powinno być 5 zamiast 2?
Miejsca w kolejce są numerowane. Grupa 6 kobiet może stać na miejscach 1-6, 2-7, 3-8, 4-9, 5-10, i cały czas stoją obok siebie, czyli na 5 sposobów, razy 6! (uporządkowanie kobiet) razy 4! (uporządkowanie mężczyzn)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

beata1111 pisze:Podpunkt c, czy tam nie powinno być 5 zamiast 2?
Miejsca w kolejce są numerowane. Grupa 6 kobiet może stać na miejscach 1-6, 2-7, 3-8, 4-9, 5-10, i cały czas stoją obok siebie, czyli na 5 sposobów, razy 6! (uporządkowanie kobiet) razy 4! (uporządkowanie mężczyzn)
racja! Dzięki za czujność :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ