Witam,
mam serdeczną prośbą o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań:
1. Ile można zapisać liczb czterocyfrowych dysponując cyframi {1,2,3,4,5,6}, jeżeli :
a.) cyfry się nie powtarzają;
b.) cyfry się nie powtarzają i liczba jest parzysta;
c.) cyfry mogę się powtarzać i liczba jest liczbą nieparzystą.
Symbol Newtona, wariacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
a) \(6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\)
b) na końcu może stać jedna z cyfr \(\{2,4,6\}\), cyfra dziesiątek może być wybrana spośród pozostałych 5, a setek - 4 cyfr i cyfrę tysięcy - 3 cyfr- mamy \(3\cdot 5\cdot 4\cdot 3\) możliwości
c) cyfrę jedności wybieramy na 3 sposoby, pozostałe cyfry na 6 sposobów - takich liczb jest \(3\cdot 6\cdot 6\cdot 6\)
b) na końcu może stać jedna z cyfr \(\{2,4,6\}\), cyfra dziesiątek może być wybrana spośród pozostałych 5, a setek - 4 cyfr i cyfrę tysięcy - 3 cyfr- mamy \(3\cdot 5\cdot 4\cdot 3\) możliwości
c) cyfrę jedności wybieramy na 3 sposoby, pozostałe cyfry na 6 sposobów - takich liczb jest \(3\cdot 6\cdot 6\cdot 6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
fakt, nie doczytałamlambdag pisze:c) Tylko to jest dla cyfr które mogą się powtarzać czyli 6*6*6*3....
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę