Kombinatoryka i matematyka dyskretna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
destiny110
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2014, 13:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Kombinatoryka i matematyka dyskretna

Post autor: destiny110 »

W pierwszej urnie jest 10 kul białych i 15 czarnych, w drugiej n białych i (25-n) czarnych (\(n \in \left\{0,1,2,...,25 \right\}\)). Kule z obu urn przesypano do trzeciej urny. Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z trzeciego pojemnika jest mniejsze od 0,4?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Po przesypaniu masz 50 kul: 10+n białych oraz 40-n czarnych.
\(P(Czarna)<0,4\\
\frac{40-n}{50}< \frac{2}{5}\\
n>20 \wedge n \in \left\{ 1,2,..25\right\}\\
n \in \left\{ 21,22,23,24,25\right\}\)
destiny110
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2014, 13:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: destiny110 »

Super, dziękuję bardzo :D
ODPOWIEDZ