Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
destiny110
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2014, 13:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: destiny110 »

W urnie znajduje się 1 kula biała i 2 czarne. Rzucamy symetryczną sześcienną kostką, jeśli wypadnie liczba oczek podzielnych przez 3, to do urny dodajemy jedną czarną kulę, w przeciwnym razie dodajemy dwie białe. Następnie losujemy z urny 1 kulę. Czy prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej jest większe od \(\frac{1}{2}\) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P(Biala)= \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{4}+ \frac{4}{6} \cdot \frac{3}{5}= \frac{29}{60}< \frac{1}{2}\)
destiny110
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2014, 13:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: destiny110 »

Bardzo dziękuję :*
ODPOWIEDZ