Na ile sposobów modelka może wysłać 5 różnych swoich zdjęć do 5 różnych agencji modelek, jeżeli wysyła je pocztą:
a) tradycyjną i zdjęcia są na papierze fotograficznym?
b) mailową i zdjęcia są jako pliki cyfrowe?
Jaka to różnica? Czy może chodzi o to, że pliki cyfrowe może sobie dowolnie powielać i np. zdjęcie nr 2 wysłać do wszystkich 5 agencji, a zdjęcie papierowe jak wyśle, to już go nie ma u siebie? A co, jeżeli wyśle 5 zdjęć papierowych tylko do 1 agencji? Może ktoś to jakoś rozpatrzyć?
Modelka wysyła zdjęcia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
To zadanie można rozumieć bardzo różnie. Ja zrozumiałam tak:
a) modelka ma 5 fotek i każdą może wysłać do 5 agencji lub nie wysyłać w ogóle.
Zrobi to na \(6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6=6^5=7\ 776\) sposobów (fotce przyporządkowujemy numerek agencji lub 0 jeśli jej nie wysyła nikomu)
b) modelka ma 5 adresów na które wysyła dowolną liczbę zdjęć spośród pięciu, które ma (lub nie wysyła nic)
no to do pierwszej agencji:
\({5 \choose 0} + { 5\choose 1 }+...+ {5 \choose 5} =2^5\)
i tak samo do każdej innej.
No to razem \(\left(2^5 \right)^5=2^{25}=33\ 554\ 432\) sposobów
a) modelka ma 5 fotek i każdą może wysłać do 5 agencji lub nie wysyłać w ogóle.
Zrobi to na \(6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6=6^5=7\ 776\) sposobów (fotce przyporządkowujemy numerek agencji lub 0 jeśli jej nie wysyła nikomu)
b) modelka ma 5 adresów na które wysyła dowolną liczbę zdjęć spośród pięciu, które ma (lub nie wysyła nic)
no to do pierwszej agencji:
\({5 \choose 0} + { 5\choose 1 }+...+ {5 \choose 5} =2^5\)
i tak samo do każdej innej.
No to razem \(\left(2^5 \right)^5=2^{25}=33\ 554\ 432\) sposobów
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Moja interpretacja treści:
a) Modelka ma pięć różnych papierowych zdjęć które wysyła do pięciu różnych agencji modelek. Każda agencja dostanie jedno (inne od innych) zdjęcie:
\(il=5!\)
b) Modelka ma pięć plików które wysyła do pięciu różnych agencji modelek. Każda agencja dostanie od jednego do pięciu plików:
\(il=\left( {5 \choose 1}+{5 \choose 2}+{5 \choose 3}+{5 \choose 4}+ {5 \choose 5}\right)^5=(2^5-1)^5\)
a) Modelka ma pięć różnych papierowych zdjęć które wysyła do pięciu różnych agencji modelek. Każda agencja dostanie jedno (inne od innych) zdjęcie:
\(il=5!\)
b) Modelka ma pięć plików które wysyła do pięciu różnych agencji modelek. Każda agencja dostanie od jednego do pięciu plików:
\(il=\left( {5 \choose 1}+{5 \choose 2}+{5 \choose 3}+{5 \choose 4}+ {5 \choose 5}\right)^5=(2^5-1)^5\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Równie dobrze może wszystkie 5 zdjęć papierowych wysłać do jednej agencji a spamem elektronicznym zalać 33 mln
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl