Rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szprotka12345
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 kwie 2016, 17:25
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: szprotka12345 »

Pijak (i to pijany) znajduje się 3 kroki od przepaści. Szansa wykonania kroku w kierunku przepaści wynosi 2/5, w przeciwnym: 3/5. Jaka jest szansa ocalenia? (Zakładamy, ze pijak spada, gdy znajdzie się na krawędzi przepaści).
Będę wdzięczna jeśli ktoś pomoże mi to rozwiązać :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Prawdopodobieństwo przeciwne:
\(P(spadnie)= \left( { 2\choose 2}( \frac{2}{5} )^2( \frac{3}{5} )^0+ { 4\choose 3}( \frac{2}{5} )^3( \frac{3}{5} )^1+ { 6\choose 4}( \frac{2}{5} )^4( \frac{3}{5} )^2+ { 8\choose 5}( \frac{2}{5} )^5( \frac{3}{5} )^3+.... \right) \cdot \frac{2}{5} =....\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Trzeba jeszcze wiedzieć ile kroków wykonuje pijak. Jeśłi tylko 3 to szanse na przeżycie ma spore: \(1- \left( \frac{2}{5} \right) ^3\)
W miarę jak przybywa kroków sytuacja się komplikuje, a szanse na przeżycie spadają.
szprotka12345
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 kwie 2016, 17:25
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: szprotka12345 »

Ale czy da się obliczyć jakąś przybliżają wartość tego prawdopodobieństwa?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Da się , wklep w Google: problem Pearsona.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ