liczba dwucyfrowa większa od 45

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

liczba dwucyfrowa większa od 45

Post autor: poetaopole »

Z cyfr 1, 2, …, 9 losujmy cyfrę dziesiątek liczby dwucyfrowej, a następnie z pozostałych cyfrę jedności. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymana liczba jest większa od 45.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: liczba dwucyfrowa większa od 45

Post autor: eresh »

poetaopole pisze:Z cyfr 1, 2, …, 9 losujmy cyfrę dziesiątek liczby dwucyfrowej, a następnie z pozostałych cyfrę jedności. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymana liczba jest większa od 45.

\(\overline{\overline{\Omega}}=9\cdot 8=72\)

46,47,48,49 - cztery liczby
lub
na pierwszym miejscu może stać \{5,6,7,8,9\}, a na drugim - każda cyfra z wyjątkiem tej wybranej na pierwsze miejsce -\(5\cdot 8=40\) liczb

\(\overline{\overline{A}}=4+40=44\\
P(A)=\frac{44}{72}=\frac{11}{18}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ