Losy o niewiadomej ilości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Losy o niewiadomej ilości

Post autor: poetaopole »

Wśród n losów jest 6 wygrywających. Dla jakich n prawdopodobieństwo tego, że zakupione 2 losy będą wygrywające jest większe od \(\frac{1}{3}\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Znajdź funkcję f(n) opisującą prawdopodobieństwo, że kupione 2 losy wygrywają, a następnie zastanów się kiedy jej wartość jest większa niż \(\frac{1}{3}\).
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

\(\frac{6}{n} \cdot \frac{5}{n-1} > \frac{1}{3}\). Dobrze ułożyłem?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobrze. Teraz rozwiąż tę nierówność (wiedząc oczywiście , że \(n \in N\) i \(n \ge 6\)
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

A to już pestka :) dziękuję
ODPOWIEDZ