pudełka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

pudełka

Post autor: kate84 »

Danych jest pięć jednakowych pudełek, a w każdym z nich znajduje się dokładnie jeden
patyczek. Patyki mają długości 4, 6, 8, 10, 12. Wybieramy losowo trzy pudełka. Oblicz
prawdopodobieństwo, że z wylosowanych patyków można będzie ułożyć łamaną zwyczajną
zamkniętą (patyków nie skracamy).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(A'= \left\{ \left(4,6,10 \right) , \left(4,6,12 \right), \left(4,8,12 \right) \right\} \\
P(A)= \frac{ { 5\choose 3} -3}{ { 5\choose 3} }\)
ODPOWIEDZ