ksiązki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

ksiązki

Post autor: kate84 »

Na półce stoi n książek, w tym pięć książek o tematyce przyrodniczej. Prawdopodobieństwo
wyciągnięcia przez dziecko nieznające liter dwóch książek przyrodniczych jest równe \(\frac{5}{33}\).
Wyznacz n.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A)=\frac{5}{33}\\
\frac{{5\choose 2}}{{n\choose 2}}=\frac{5}{33}\\
10=\frac{5}{33}\cdot\frac{n!}{(n-2)!\cdot 2}\\
66=\frac{n^2-n}{2}\\
n^2-n-132=0\\
n=12\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ