prawdopodobeństwo karty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 738
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
- Podziękowania: 258 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
prawdopodobeństwo karty
1.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując bez zwracania dwie karty z talii 52 kart
wylosujesz dwie kolejne (według starszeństwa) karty tego samego koloru?
2.
Jaką wartość prawdopodobieństwa otrzymasz, jeżeli losując bez zwracania dwie karty z talii
52 kart wylosujesz dwie kolejne (według starszeństwa) karty, ale o różnych kolorach?
3.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując bez zwracania dwie karty z talii 52 kart
wylosujesz dwie o takich samych wartościach?
4.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że podczas gry w brydża wśród 13 przydzielonych graczowi
kart będą cztery asy?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując dwie karteczki z numerami pytań z historii od 1
do 30 wylosujesz dwa numery będące wielokrotnościami czwórki?
5.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania w rzucie dwiema nierozróżnialnymi sześciennymi
kostkami do gry:
a) jedynki na jednej z kostek,
b) nieparzystej liczby oczek na obydwu kostkach,
c) nieparzystej liczby oczek na jednej kostce,
d) nieparzystej sumy oczek.
6.
Tomek przygotował kartoniki i sześcienną kostkę do gry. Na każdym kartoniku zapisał jedną
liczbę jednocyfrową, która jest równocześnie liczbą pierwszą. Następnie losował jeden
kartonik i rzucał jeden raz kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A,
jeżeli:
a) A – suma liczby zapisanej na kartoniku i liczby oczek otrzymanej w rzucie kostką jest
liczbą parzystą,
b) A – suma liczby zapisanej na kartoniku i liczby oczek otrzymanej w rzucie kostką jest
liczbą podzielną przez trzy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując bez zwracania dwie karty z talii 52 kart
wylosujesz dwie kolejne (według starszeństwa) karty tego samego koloru?
2.
Jaką wartość prawdopodobieństwa otrzymasz, jeżeli losując bez zwracania dwie karty z talii
52 kart wylosujesz dwie kolejne (według starszeństwa) karty, ale o różnych kolorach?
3.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując bez zwracania dwie karty z talii 52 kart
wylosujesz dwie o takich samych wartościach?
4.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że podczas gry w brydża wśród 13 przydzielonych graczowi
kart będą cztery asy?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując dwie karteczki z numerami pytań z historii od 1
do 30 wylosujesz dwa numery będące wielokrotnościami czwórki?
5.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania w rzucie dwiema nierozróżnialnymi sześciennymi
kostkami do gry:
a) jedynki na jednej z kostek,
b) nieparzystej liczby oczek na obydwu kostkach,
c) nieparzystej liczby oczek na jednej kostce,
d) nieparzystej sumy oczek.
6.
Tomek przygotował kartoniki i sześcienną kostkę do gry. Na każdym kartoniku zapisał jedną
liczbę jednocyfrową, która jest równocześnie liczbą pierwszą. Następnie losował jeden
kartonik i rzucał jeden raz kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A,
jeżeli:
a) A – suma liczby zapisanej na kartoniku i liczby oczek otrzymanej w rzucie kostką jest
liczbą parzystą,
b) A – suma liczby zapisanej na kartoniku i liczby oczek otrzymanej w rzucie kostką jest
liczbą podzielną przez trzy.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobeństwo karty
kate84 pisze: 6.
Tomek przygotował kartoniki i sześcienną kostkę do gry. Na każdym kartoniku zapisał jedną
liczbę jednocyfrową, która jest równocześnie liczbą pierwszą. Następnie losował jeden
kartonik i rzucał jeden raz kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A,
jeżeli:
a) A – suma liczby zapisanej na kartoniku i liczby oczek otrzymanej w rzucie kostką jest
liczbą parzystą,
b) A – suma liczby zapisanej na kartoniku i liczby oczek otrzymanej w rzucie kostką jest
liczbą podzielną przez trzy.
\(A=\{22,24,26,31,33,35,51,53,55,71,73,75\}\\
P(A)=\frac{12}{4\cdot 6}\)
\(B=\{21,24,33,36,51,54,72,75\}\\
P(B)=\frac{8}{4\cdot 6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobeństwo karty
\(\Omega=\{11,12,13,14,15,16,22,23,24,25,26,33,34,35,36,44,45,46,55,56,66\}\\kate84 pisze: 5.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania w rzucie dwiema nierozróżnialnymi sześciennymi
kostkami do gry:
a) jedynki na jednej z kostek,
b) nieparzystej liczby oczek na obydwu kostkach,
c) nieparzystej liczby oczek na jednej kostce,
d) nieparzystej sumy oczek.
A=\{12,13,14,15,16\}\\
P(A)=\frac{5}{21}\\
B=\{11,13,15,33,35,55\}\\
P(B)=\frac{6}{21}\\
C=\{12,14,16,23,25,34,36,45,56\}\\
P(C )=\frac{9}{21}\\
D=\{12,14,16,23,25,34,36,45,56\}\\
P(D)=\frac{9}{21}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 738
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
- Podziękowania: 258 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobeństwo karty
eresh pisze:\(\Omega=\{11,12,13,14,15,16,22,23,24,25,26,33,34,35,36,44,45,46,55,56,66\}\\kate84 pisze: 5.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania w rzucie dwiema nierozróżnialnymi sześciennymi
kostkami do gry:
a) jedynki na jednej z kostek,
b) nieparzystej liczby oczek na obydwu kostkach,
c) nieparzystej liczby oczek na jednej kostce,
d) nieparzystej sumy oczek.
A=\{12,13,14,15,16\}\\
P(A)=\frac{5}{21}\\
B=\{11,13,15,33,35,55\}\\
P(B)=\frac{6}{21}\\
C=\{12,14,16,23,25,34,36,45,56\}\\
P(C )=\frac{9}{21}\\
D=\{12,14,16,23,25,34,36,45,56\}\\
P(D)=\frac{9}{21}\)
Skąd taka omega?
Nie powinno byc omega 36?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobeństwo karty
kostki są nierozróżnialne, więc więc wynik (1,2) jest taki sam jak (2,1)kate84 pisze:eresh pisze:\(\Omega=\{11,12,13,14,15,16,22,23,24,25,26,33,34,35,36,44,45,46,55,56,66\}\\kate84 pisze: 5.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania w rzucie dwiema nierozróżnialnymi sześciennymi
kostkami do gry:
a) jedynki na jednej z kostek,
b) nieparzystej liczby oczek na obydwu kostkach,
c) nieparzystej liczby oczek na jednej kostce,
d) nieparzystej sumy oczek.
A=\{12,13,14,15,16\}\\
P(A)=\frac{5}{21}\\
B=\{11,13,15,33,35,55\}\\
P(B)=\frac{6}{21}\\
C=\{12,14,16,23,25,34,36,45,56\}\\
P(C )=\frac{9}{21}\\
D=\{12,14,16,23,25,34,36,45,56\}\\
P(D)=\frac{9}{21}\)
Skąd taka omega?
Nie powinno byc omega 36?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
resztę to już powinnaś sama umieć rozwiązać
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A grasz w brydża ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl