kostka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

kostka

Post autor: kate84 »

1. Zosia rzucała trzykrotnie szescienną kostką do gry. Otrzymala dokładnie 1 szóstkę. Na ile sposobów mogla uzyskac taki wynik?

2. Zosia rzucała trzema jednakowymi szesciennymi kostkami do gry i otzymała dokładnie jedną szóstkę. na ile sposobow mogla uzyskac taki wynik?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
\({ 5\choose 2} \cdot 3!+ { 5\choose 1} \cdot \frac{3!}{2!}\)
2)
kostki nierozróżnialne
\({ 5\choose 2} + { 5\choose 1}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

myslałam,że te zadania się niczym nie róznią :(a jednak....
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
Można rozpisać też tak:
6 i dowolna nie szóstka i dowolna nie szóstka
nie szóstka i szóstka i nie szóstka
nie szóstka,nie szóstka i szóstka
Zliczając masz:
\(1 \cdot 5 \cdot 5+5 \cdot 1 \cdot 5+5 \cdot 5 \cdot 1=3 \cdot 5^2=75\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ