liczba podzielna przez 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

liczba podzielna przez 3

Post autor: kate84 »

Ze zbioru wszystkich dziesieciu cyfr losujemy dwie i ukladamy kolejno w liczbe dwucyfrową. ile jest możliwości wylosowania dwóch cyfr, z których da się ułożyc liczbę podzielną przez trzy.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przypomnij sobie jak jest cecha podzielności przez 3 a potem zastosuj definicję prawdopodobieństwa Laplace'a.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: liczba podzielna przez 3

Post autor: kate84 »

A mogę je po prostu wypisac? 12,15,18...... i mam wtedy, że takich liczb podzielnych przez 3 jest 30. zatem mamy 30 możliwości?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: liczba podzielna przez 3

Post autor: eresh »

kate84 pisze:A mogę je po prostu wypisac? 12,15,18...... i mam wtedy, że takich liczb podzielnych przez 3 jest 30. zatem mamy 30 możliwości?
możesz wypisać, możesz skorzystać z faktu że tworzą one ciąg arytmetyczny:
\(a_1=12\\
r=3\\
a_n=99\\
12+(n-1)\cdot 3=99\\
n=30\)


ale w zadaniu masz powiedziane, że losujemy kolejno, więc pewnie bez zwracania. Zatem od tych 30 trzeba odjąć 3 liczby \(\{33,66,99\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nie. 03,06,09 nie są liczbami dwucyfrowymi.
A wolno wylosować 33,66,99?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

ok już wiem wszystko, dziekuje za pomoc:)
ODPOWIEDZ