liczba wieksza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
jeśli na pierwszym miejscu stoi 1, to na drugim musi stać jedna z cyfr \(\{5,7,9\}\) (3 sposoby), na trzecim miejscu mamy do wyboru też 3 cyfry, kolejne miejsce - już dwie, czyli \(3\cdot 3\cdot 2=18\) liczb
jeśli na pierwszym miejscu ma nie stać 1, to pierwsze miejsce wybieramy na 4 sposoby, drugie też na 4, trzecie na 3, czwarte na 2 - mamy \(4\cdot 4\cdot 3\cdot 2=96\)
w sumie jest \(96+18=114\) takich ustawień
jeśli na pierwszym miejscu ma nie stać 1, to pierwsze miejsce wybieramy na 4 sposoby, drugie też na 4, trzecie na 3, czwarte na 2 - mamy \(4\cdot 4\cdot 3\cdot 2=96\)
w sumie jest \(96+18=114\) takich ustawień
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę