Proste zadanie, ale mam wątpliwość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Proste zadanie, ale mam wątpliwość

Post autor: poetaopole »

Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że jedna z wylosowanych liczb jest o 85 większa od drugiej. Wynik zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.

Wynik będzie \(\frac{2}{90 \cdot 89}\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Nie będzie, jest więcej takich par:
10,95
11,96
12,97
13,98
14,99
95,10
96,11
97,12
98,13
99,14
\(P(A)=\frac{10}{90\cdot 89}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dziękuję ERESH, wyraźnie dałem plamę
ODPOWIEDZ