2 urny i liczba podzielna przez 11

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

2 urny i liczba podzielna przez 11

Post autor: poetaopole »

Mamy dwa pudełka: w pierwszym znajduje się 6 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 6, a w drugim – 8 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 8. Losujemy po jednej kuli z każdego pudełka i tworzymy liczbę dwucyfrową w ten sposób, że numer kuli wylosowanej z pierwszego pudełka jest cyfrą dziesiątek, a numer kuli wylosowanej z drugiego –cyfrą jedności tej liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że utworzona liczba jest podzielna przez 11.
Czy dobrze myślę? Moc omegi to: \(6 \cdot 8\). Poszukiwane zdarzenie składa się z 6 zdarzeń elementarnych, bo tylko liczby o tych samych cyfrach dzielą się przez 11. Czyli \(P(A)= \frac{6}{48} = \frac{1}{8}\). Dobrze to zrobiłem?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 2 urny i liczba podzielna przez 11

Post autor: eresh »

poetaopole pisze:Mamy dwa pudełka: w pierwszym znajduje się 6 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 6, a w drugim – 8 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 8. Losujemy po jednej kuli z każdego pudełka i tworzymy liczbę dwucyfrową w ten sposób, że numer kuli wylosowanej z pierwszego pudełka jest cyfrą dziesiątek, a numer kuli wylosowanej z drugiego –cyfrą jedności tej liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że utworzona liczba jest podzielna przez 11.
Czy dobrze myślę? Moc omegi to: \(6 \cdot 8\). Poszukiwane zdarzenie składa się z 6 zdarzeń elementarnych, bo tylko liczby o tych samych cyfrach dzielą się przez 11. Czyli \(P(A)= \frac{6}{48} = \frac{1}{8}\). Dobrze to zrobiłem?
dobrze
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dziękuję ERESH
ODPOWIEDZ