Rzuty wolne w koszykówce

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Rzuty wolne w koszykówce

Post autor: poetaopole »

Michał trenuje koszykówkę. Średnio trafia do kosza z linii rzutów wolnych 8 razy na 10 rzutów. Sędzia podyktował 3 rzuty wolne w wykonaniu Michała. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że Michał trafi do kosza co najmniej 2 razy.
ZROBIŁEM TO TAK:
Michał ma trafić do kosza co najmniej 2 razy, więc trafia 2 razy lub trafia 3 razy.
Trafia 2 razy (1 raz nie trafia): \(\frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10}=0,128\).
Trafia 3 razy: \(\frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10}=0,512\).
Sumując, otrzymuję: 0,64.
Niestety, w odpowiedziach podano: 0.896 (PAZDRO).
GDZIE ROBIĘ BŁĄD?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rzuty wolne w koszykówce

Post autor: eresh »

poetaopole pisze:Michał trenuje koszykówkę. Średnio trafia do kosza z linii rzutów wolnych 8 razy na 10 rzutów. Sędzia podyktował 3 rzuty wolne w wykonaniu Michała. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że Michał trafi do kosza co najmniej 2 razy.
ZROBIŁEM TO TAK:
Michał ma trafić do kosza co najmniej 2 razy, więc trafia 2 razy lub trafia 3 razy.
Trafia 2 razy (1 raz nie trafia): \(\frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10}=0,128\).
Trafia 3 razy: \(\frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10}=0,512\).
Sumując, otrzymuję: 0,64.
Niestety, w odpowiedziach podano: 0.896 (PAZDRO).
GDZIE ROBIĘ BŁĄD?

kolejność rzutów ma znaczenie, więc:
nie trafia za trzecim razem: \(\frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10}=0,128\)
nie trafia za drugim razem: \(\frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10} \cdot \frac{8}{10}=0,128\)
nie trafia za pierwszym razem: \(\frac{2}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10}=0,128\)
trafia trzy razy: \(\frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10}=0,512\)
w sumie dostaniemy odpowiedź zgodną z odpowiedziami
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dziekuję ERESH, teraz jasno widać jak spłyciłem zadanie swoim rozwiazaniem :)
ODPOWIEDZ