zróżnicowanie i asymetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
laurelane
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

zróżnicowanie i asymetria

Post autor: laurelane »

Należy dokonać oceny poziomu wewnętrznego zróżnicowania oraz asymetrii na podstawie danych zamieszczonych w tabeli przedstawiających tygodniowe wydatki na zakup biletów MZK, ponoszone przez jednoosobowe rodziny w 2001 r.

(xid, xig>, ni
4-8 , 10
8-12 , 20
12 - 16 , 31
16 - 20 , 10
20 - 24 , 8
24 -28 , 7
28 -32 , 4

policzyłam średnią, x¯ = 15,02
wariancję S^2(x) = 39,66
odchylenie S(x)=6,3
współczynnik zmienności V=0,4194 (41,94%)
-> wszystko zgadza się z rozwiązaniem w książce, przy asymetrii wyszło mi Ap=0,26 (D=13,37), książkowa wersja to As=0,7025 i nie mam pojęcia co zrobiłam źle :/
ODPOWIEDZ