klasyczna definicja prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2011, 22:40
Podziękowania: 160 razy
Płeć:

klasyczna definicja prawdopodobieństwa

Post autor: krysiaoz »

mam prośbę rozwiązyjąc poniższe zadanie wychodzi mi inna odpowiedz niż w odpowiedzi w podręczniku
zad. 1 ze zbioru liczb sześciocyfrowych wybieramy jedną losowo. jakie jest prawdopodobieństwo że suma cyfr wybranej liczby będzi równa 9 o ich iloczyn będzie równy 4 ? Odp. 1/150 000
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(A=\{411111,141111,114111,111411,111141,111114\}\\
\overline{\overline{\Omega}}=900000\\
\overline{\overline{A}}=6\\
P(A)=\frac{6}{900000}=\frac{1}{150000}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2011, 22:40
Podziękowania: 160 razy
Płeć:

Post autor: krysiaoz »

ale czy nie może być np ( 111122 ) suma jest równa 9 a iloczyn 4 . i wtedy to prawdopodobieństwo jest inne. czy ja coś rozumię inaczej?
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2011, 22:40
Podziękowania: 160 razy
Płeć:

Post autor: krysiaoz »

sorki nie może być tak nie doparzyłam.
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2011, 22:40
Podziękowania: 160 razy
Płeć:

Post autor: krysiaoz »

dzięki wielkie
ODPOWIEDZ