Ile jest sześciocyfrowych liczb naturalnych, w których liczba cyfr parzystych jest
równa liczbie cyfr nieparzystych?
kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
I przypadek:
na pierwszym miejscu stoi cyfra parzysta (oprócz zera) ................................................ 4 możliwości
z pozostałych 5 miejsc wybieramy 2, na których stawiamy dowolną parzystą cyfrę ........ \({5\choose 2 } \cdot 5 \cdot 5\) możliwości
na pozostałych trzech miejscach rozmieszczamy cyfry nieparzyste ............................. \(4 \cdot 4 \cdot 4\) możliwości
na pierwszym miejscu stoi dowolna nieparzysta ............................................................ 4 możliwości
z pozostałych 5 miejsc wybieramy 2, na których stawiamy dwie dowolne nieparzyste ........ \({5\choose 2} \cdot 4 \cdot 4\) możliwości
na pozostałych trzech miejscach rozmieszczamy cyfry parzyste .................................... \(5 \cdot 5 \cdot 5\) możliwości
na pierwszym miejscu stoi cyfra parzysta (oprócz zera) ................................................ 4 możliwości
z pozostałych 5 miejsc wybieramy 2, na których stawiamy dowolną parzystą cyfrę ........ \({5\choose 2 } \cdot 5 \cdot 5\) możliwości
na pozostałych trzech miejscach rozmieszczamy cyfry nieparzyste ............................. \(4 \cdot 4 \cdot 4\) możliwości
- RAZEM : \(4 \cdot \left( \frac{1}{2} \cdot 5 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 5\right) \cdot \left(4 \cdot 4 \cdot 4 \right) = \frac{1}{2} \cdot 4^5 \cdot 5^3\)
na pierwszym miejscu stoi dowolna nieparzysta ............................................................ 4 możliwości
z pozostałych 5 miejsc wybieramy 2, na których stawiamy dwie dowolne nieparzyste ........ \({5\choose 2} \cdot 4 \cdot 4\) możliwości
na pozostałych trzech miejscach rozmieszczamy cyfry parzyste .................................... \(5 \cdot 5 \cdot 5\) możliwości
- RAZEM: \(4 \cdot \left( \frac{1}{2} \cdot 5 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4\right) \cdot \left( 5 \cdot 5 \cdot 5\right)= \frac{1}{2} \cdot 4^4 \cdot 5^4\)
- Odp.: sześciocyfrowych liczb naturalnych, w których są 3 cyfry parzyste i 3 nieparzyste jest \[\frac{1}{2} \cdot 4^5 \cdot 5^3+ \frac{1}{2} \cdot 4^4 \cdot 5^4=144000\]