oblicz, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

oblicz, że

Post autor: snowinska91 »

Oblicz \(E((2+X)2),E((2-X)X,E(X^2 ),Var(4+3X)\), widząc że \(E(X)=1,Var(X)=5.\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(E((2+X)^2)=E(4+4X+4)=E(4)+E(4X)+E(X^2)=4+4E(X)+Var(X)+E^2(X)=4+4+5+1=14\\
E((2-X)X)=E(2X-X^2)=2E(X)-E(X^2)=2-(Var(X)+E^2(X))=2-5-1=-4\\
E(X^2)=Var(X)+E^2(X)=5+1=6\\
Var(4+3X)=Var(3X)=9Var(X)=9\cdot 5=45\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ