rzut kostkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

rzut kostkami

Post autor: snowinska91 »

Rzucamy dwoma kostkami do gry. Podaj rozkład zmiennej losowej X przyjmującej maksymalne wartości występujące w dwóch rzutach.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(X=1)=P(11)=\frac{1}{36}\\
P(X=2)=P(12,21,22)=\frac{3}{36}\\
P(X=3)=P(13,31,23,32,33)=\frac{5}{36}\\
P(X=4)=P(14,41,24,42,34,43,44)=\frac{7}{36}\\
P(X=5)=P(15,51,25,52,35,53,45,54,55)=\frac{9}{36}\\
P(X=6)=P(16,61,26,62,36,63,46,64,56,65,66)=\frac{11}{36}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ