Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pi0trek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2017, 10:06
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: Pi0trek »

Rzucam trzema kostkami, jaka jest procentowa szansa że:
1) na dwóch kostkach wypadnie taka sama (dowolna) ilość oczek
2) na dwóch kostkach wypadnie dokładnie sześć oczek
3) na trzech kostkach wypadnie taka sama (dowolna) ilość oczek
4) na trzech kostkach wypadnie dokładnie sześć oczek

Z góry dziękuję za odpowiedź.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)
\(\frac{ 6 \cdot 1 \cdot 5 \cdot \frac{3!}{2!} }{6^3} \cdot 100\%\)
b)
\(\frac{ 1 \cdot 1 \cdot 5 \cdot \frac{3!}{2!}}{6^3} \cdot 100\%\)
c)
\(\frac{ 6 \cdot 1 \cdot 1}{6^3} \cdot 100\%\)
d)
\(\frac{ 1 \cdot 1 \cdot 1}{6^3} \cdot 100\%\)
Pi0trek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2017, 10:06
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: Pi0trek »

Dziękuję za wzory, a mógłbym prosić o rozwiązania? :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To nie wzory - to ROZWIĄZANIA: \(\frac{3!}{2!} \cdot 6 \cdot 1 \cdot 5\)
OBJAŚNIENIA
  1. wybieramy dwie kostki, na których będą te same oczka .......... \(\frac{3!}{2!}\) możliwości
  2. na pierwszej każda liczba oczek .......................................\(6\) możliwości
  3. na drugiej ta co na pierwszej ......................................... \(1\) możliwość
  4. na trzeciej każda z pozostałych ....................................... \(5\) możliwości
ODPOWIEDZ