statystka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jarxinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 19 mar 2015, 19:18
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

statystka

Post autor: Jarxinho »

1.Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Wśród 10 wylosowanych absolwentów pewnej uczelni zbadano
liczbę oblanych przez nich egzaminów w ciągu studiów. Średnia liczba oblanych egzaminów
wyniosła 5 a odchylenie standardowe 1,5. Czy na poziomie istotności 0,01 można twierdzić, że
średnia liczba oblanych egzaminów przez absolwentów tej uczelni wynosi 8 wobec kontrhipotezy
że jest mniejsza niż 8 ? Przyjmij rozkład liczby oblanych egzaminów jest normalny (nieznane
średnia i odchylenie standardowe). Należy: sformułować hipotezę zerową i kontrihipotezę,
wyznaczyć obszar krytyczny, obliczyć wartość odpowiednio dobranej statystyki i odpowiedzieć na
postawione pytanie.


2. W pewnej klinice kardiologicznej badano wiek 100 pacjentów. Wynik zawarto w tabeli :
Wiek pacjentów w latach: 25−35 35−45 45−55 55−65 65−75
Liczba pacjentów(odpowiednio wg kolejności): 5 10 20 25 40

a) Jaki to szereg statystyczny ? Narysuj histogram częstości wieku pacjentów.
b) Wyznacz: średnią, wariancję, odchylenie standardowe, współczynnik zmienności wieku
pacjentów.
Oceń stopień zróżnicowania wieku, odpowiedź uzasadnij.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(H_0: \,\,m=8\\ H_1: \,\,m<8\)
Dane : \(\kre{X}=5,\,\,\, S=1,5, \,\,\, n=10\)
Statystyka: \(t= \frac{ \kre{X}-m }{S} \sqrt{n-1} = \frac{5-8}{1,5} \sqrt{10-1}=-6\)
Z rozkładu t-studenta z 9. stopniami swobody odczytujemy \(t_{0,01}=2,821\).
Obszar krytyczny dla kontr-hipotezy \(H_1\), to \((-\infty, -2,821]\).
Ponieważ \(-6\in (-\infty, -2,821]\), więc hipotezę \(H_0\) należy odrzucić na korzyść kontr-hipotezy.

Wniosek: należy sądzić, że średnia jest mniejsza od 8
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ