Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych sześciocyfrowych, w których zapisie występują co najmniej trzy cyfry nieparzyste.
Rozpisałem przypadki
1* Liczba NP pierwsza
2* Liczba P pierwsza
Niestety wychodzi mi wynik 718750, co jest odpowiedzią błędną. Poprawna to 606250. Czy byłby ktoś w stanie chociażby słownie rozpisać mi przypadki? Pozdrawiam
Zadanie z kombinatoryki.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 mar 2017, 09:21
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kombinatoryki.
przeciwieństwo = lnp= liczba nieparzystych \(\in \left\{ 0,1,2\right\}\)
...................................
lnp=0 : ile\(=\) \(4 \cdot 5^5\)
..................................
lnp=1 : ile\(=5 \cdot 5^5+5 \cdot (4 \cdot 5 \cdot 5^4)\)
..................................
lnp=2 : ile\(= {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 5^2 \cdot 5^3 + {5 \choose 1} \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5^4\)
..................................
wszystkich 6-cyfrowych jest \(= 9 \cdot 10^5\)
..................................
szukanych jest = \(9 \cdot 10^5 - (4 \cdot 5^5 - 5 \cdot 5^5+5 \cdot (4 \cdot 5 \cdot 5^4)) -( {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 5^2 \cdot 5^3 + {5 \choose 1} \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5^4)\)\(=606250\)
..................................
tam gdzie jest liczba możliwości \(4\) to realizacja parzystych cyfr na najbardziej znaczącej pozycji ( pierwsza nie może być cyfrą zero )
...................................
lnp=0 : ile\(=\) \(4 \cdot 5^5\)
..................................
lnp=1 : ile\(=5 \cdot 5^5+5 \cdot (4 \cdot 5 \cdot 5^4)\)
..................................
lnp=2 : ile\(= {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 5^2 \cdot 5^3 + {5 \choose 1} \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5^4\)
..................................
wszystkich 6-cyfrowych jest \(= 9 \cdot 10^5\)
..................................
szukanych jest = \(9 \cdot 10^5 - (4 \cdot 5^5 - 5 \cdot 5^5+5 \cdot (4 \cdot 5 \cdot 5^4)) -( {5 \choose 2} \cdot 4 \cdot 5^2 \cdot 5^3 + {5 \choose 1} \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5^4)\)\(=606250\)
..................................
tam gdzie jest liczba możliwości \(4\) to realizacja parzystych cyfr na najbardziej znaczącej pozycji ( pierwsza nie może być cyfrą zero )
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 mar 2017, 09:21
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: