KOMBINATORYKA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

KOMBINATORYKA

Post autor: kikikeke »

4 dziewczyny i 7 chłopców wybrali się do kina. Na ile sposobów mogli zająć 11 kolejnych miejsc w jednym rzędzie, jeżeli
a) dziewczyny zajęły 4 kolejne miejsca obok siebie
b) na pierwszym i ostatnim miejscu siedział chłopiec i dowolne dwie dziewczyny były rozdzielone co najmniej jednym chłopcem
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a) \(8!4!\)
b) \(7! \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3\)
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

Możesz wytłumaczyć dlaczego tak?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a) 4 dziewczyny traktuję jak jeden element. On wraz z 7 chłopcami permutuje na 8! sposobów. Ale łącząc w jeden element dziewczyny mogę je w nim ustawić na 4! sposobów.

b) Ustawiam wpierw 7 chłopców (7! sposobów) i rozsuwam ich uzyskując 6 miejsc między nimi. Cztery dziewczyny wybierają miejsca miedzy chłopakami.
ODPOWIEDZ