Z każdego z dwóch zbiorników liczb x = {1,2,3,4}, y = {2,3,4,5,6} wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A - iloczyn wylosowanych liczb będzie równy 6
B - iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą
C - suma wylosowanych licz będzie liczbą parzystą
D - Maximum wylosowanych liczb będzie równe 5
Z każdego z dwóch zbiorników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\overline{\overline{\Omega}}=4\cdot 5=20\\\)
\(A=\{16,23,32\}\\
P(A)=\frac{3}{20}\)
\(B=\{12,14,16,22,23,24,25,26,32,34,36,42,43,44,45,46\}\\
P(B)=\frac{16}{20}=\frac{4}{5}\)
\(C=\{13,15,22,24,26,33,35,42,44,46\}\\
P(C )=\frac{10}{20}=0,5\)
\(D=\{15,25,35,45,55\}\\
P(D)=\frac{5}{20}=0,25\)
\(A=\{16,23,32\}\\
P(A)=\frac{3}{20}\)
\(B=\{12,14,16,22,23,24,25,26,32,34,36,42,43,44,45,46\}\\
P(B)=\frac{16}{20}=\frac{4}{5}\)
\(C=\{13,15,22,24,26,33,35,42,44,46\}\\
P(C )=\frac{10}{20}=0,5\)
\(D=\{15,25,35,45,55\}\\
P(D)=\frac{5}{20}=0,25\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę