Ile jest?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Ile jest?

Post autor: xOlkax »

Ile jest wszystkich różnych liczb 3-cyfrowych o różnych cyfrach:
a) podzielnych przez 5
b) parzystych
c) zapisanych za pomocą jednej cyfry nieparzystej i dwóch parzystych
d) mniejszych od 500
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Ile jest?

Post autor: Binio1 »

xOlkax pisze:Ile jest wszystkich różnych liczb 3-cyfrowych o różnych cyfrach:
a) podzielnych przez 5
Aby liczba była podzielna przez 5 na końcu musi być 5 lub 0

Gdy na końcu stoi 5:
\(8 \cdot 8 \cdot 1 = 64\)

Gdy na końcu stoi 0:
\(9 \cdot 8 \cdot 1 = 72\)

\(72 + 64 = 136\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Ile jest?

Post autor: Binio1 »

xOlkax pisze:Ile jest wszystkich różnych liczb 3-cyfrowych o różnych cyfrach:
b) parzystych
Aby liczba była parzysta na końcu musi być liczba parzysta lub 0

Gdy na końcu jest liczba parzysta:
\(8 \cdot 8 \cdot 1 = 64\)
Taka sytuacja powtórzy się dla każdej liczby parzystej
\(64 \cdot 4 = 256\)

Gdy na końcu jest 0:
\(9 \cdot 8 \cdot 1 = 72\)

\(256 + 72 = 328\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Ile jest?

Post autor: Binio1 »

xOlkax pisze:Ile jest wszystkich różnych liczb 3-cyfrowych o różnych cyfrach:
c) zapisanych za pomocą jednej cyfry nieparzystej i dwóch parzystych
Nieparzysta na pierwszym miejscu:
\(5 \cdot 5 \cdot 4 = 100\)

Nieparzysta na drugim miejscu:
\(4 \cdot 5 \cdot 4 = 80\)

Nieparzysta na ostatnim miejscu:
\(4 \cdot 4 \cdot 5 = 80\)

\(100 + 80 + 80 = 260\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Ile jest?

Post autor: Binio1 »

xOlkax pisze:Ile jest wszystkich różnych liczb 3-cyfrowych o różnych cyfrach:
d) mniejszych od 500
Na początku może stać tylko 1, 2, 3, 4 reszta obojętnie

\(1 \cdot 9 \cdot 8 = 72\)
I mamy takie 4 przypadki

\(72 \cdot 4 = 288\)
xOlkax
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:25
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: xOlkax »

Dziękuję bardzo za pomoc. :)
ODPOWIEDZ