Niezaleznosc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niezaleznosc
Rzucamy dwiema szesciennymi kostkami do gry. Okreslamy zdarzenia: A-na pierwszej kostce wypadła parzysta licza oczek, B-na drugiej kostce wypadły trzy oczka. Czy zdarzenia A i B sa niezależne?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(A= \left\{21,22,23,24,25,26,41,42,43,44,45,46,61,62,63,64,65,66 \right\}\)
\(P(A)= \frac{18}{36}= \frac{1}{2}\)
\(B= \left\{ 13,23,33,43,53,63\right\}\)
\(P(B)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\\P(A) \cdot P(B)= \frac{1}{12}\)
\(A \cap B= \left\{23,43,63 \right\} \\P(A \cap B)= \frac{3}{36}= \frac{1}{12}\\
P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)\)
Zdarzenia są niezależne.
\(P(A)= \frac{18}{36}= \frac{1}{2}\)
\(B= \left\{ 13,23,33,43,53,63\right\}\)
\(P(B)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\\P(A) \cdot P(B)= \frac{1}{12}\)
\(A \cap B= \left\{23,43,63 \right\} \\P(A \cap B)= \frac{3}{36}= \frac{1}{12}\\
P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)\)
Zdarzenia są niezależne.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.