Estymacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystian67
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2017, 10:37
Płeć:

Estymacja

Post autor: Krystian67 »

Mamy 20 osób które biorą udział w ankiecie. Próbę niezależną stanowi 10 osób które mają samochód Mazda6 6. Oszacuj przedziałowo, ( 0,9 przedział ufności) odsetek osób w całej populacji które posiadają Mazde 6 .
Dzięki.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

dane \(n=20, \hat{p}= \frac{10}{n} = 0.5, 1-\alpha = 0.9\)

trzeba użyc wzoru \(\hat{p} \pm z\cdot \sqrt{\frac{\hat{p}\cdot(1-\hat{p})}{n}}\)

gdzie \(z\) jest takie, że \(P(|U| > z) = \alpha, U \sim N(0,1)\)

z tablic statystycznych odczytujemy \(z = 1.64\)
ODPOWIEDZ