statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

statystyka

Post autor: kaja222 »

Jeżeli średnia arytmetyczna liczb : 3.4.6.2.1.x.7.8.4.3.3 jest równa cztery.Wyznacz x , Mo,Me
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{3+4+6+2+1+x+7+8+4+3+3}{11}=4\\\
\frac{41+x}{11}=4\\
41+x=44\\
x=3\)


1,2,3,3,3,3,4,4,6,7,8 - uporządkowana próbka
\(Me=3\\
Mo=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ